Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bikaviadal Spanyolországban képes leírás - Spanyolország.tlap.hu
részletek »

Bikaviadal Spanyolországban - Spanyolország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: spanyolorszag.tlap.hu » Bikaviadal Spanyolországban
Keresés
Találatok száma - 5 db
A bikaviadalok

A bikaviadalok

Habár eléggé vitatott dologról van szó, a bikaviadalokat mégis világszerte tipikus spanyol hagyományként ismerik. A bikaviadal nem létezne, ha nem léteznének vad bikák. Az eredete egészen Spanyolország régmultjába nyúlik vissza. Ezeket a vad bikákat a latin nyelv urusnak vagy bosnak nevezte, és nemcsak Spanyolországban voltak megtalálhatóak, de Spanyolország volt az elsodleges telephelyük. Azóta a többi európai telepeken kihaltak ezek a vad bikák, és ezzel együtt kihalt a hagyomány is. Csak Spanyolországban él tovább. A bikaviadalok a 18. században játszottak eloször fontosabb szerepet a spanyol kultúrában. A nemesség új szórakozásra vágyott, és a régi lóhátról való bikaviadalokat felvátotta a földrol való viadal, amikor a résztvevok fitogtatták az erejüket és a fürgeségüket. Ez volt az az ido, amikor a bikaviadal a nemesség sportjából mindeki sportjává vált. Kezdetben nem voltak szabályok, sem három felvonás. A szabályok igazából csak, Francisco Romero idejében alakultak ki, aki egy nagyon fürge matador volt és megalkotta a bikaviadal szabályait. Francisco Romero volt a felfedezoje a hagyományos piros köpenynek is, ami azóta is jelképe a bikaviadaloknak.

A bikaviadalról

A bikaviadalról

A bikaviadal a legvitatottabb játékok egyike. Ez az oldal a bikaviadal kedvelői számára jött létre, kérlek, ha te nem vagy az, vagy elítéled ezt a rituálét, akkor ne látogasd az oldalamat. A bikaviadalokat övező előítéletek ellenére a szenvedélyes rajongók azt bizonygatják, hogy bika és ember eme sajátos mérkőzése egyidős Spanyolországgal. Aki először látogat Spanyolországba, vegyes érzelmekkel - ki izgalommal, ki érdeklődve, ki viszolyogva - tekint a bikaviadal intézményére. A széksorokra telepedve és a nagy eseményre várva ösztönösen érzi az ember, hogy nem sportjátéknak lesz a tanúja. A spanyol újságok látványosságként méltatják a corrida de torost (baszk nyelven zezenketának, katalánul pedig cursa de brausnak nevezik). A rajongók elszántan véelmezik esztétikai szépségeit, amelyek egyébiránt festőket, szobrászokat, zenészeket, koreográfusokat és írókat ihlettek alkotásra. A toro bravo - A spanyol bika vad, őserejű állat. Vérvonalának és családfájának tisztaságát évszázadok óta óvják-védik, hiszen csak így örökítheti tovább azokat a sajátosságokat, amelyek elengedhetlenek a corrida de toros számára. A harci bikát nem kell kiképezni a támadásra, ez a növényevő teremtés ...

Eltűnnek a spanyol bikaviadalok?

Eltűnnek a spanyol bikaviadalok?

Eltűnnek a spanyol bikaviadalok? Spanyolországról a világ a bikaviadalokra és a színes ruhába öltözött, peckes járású matadorokra asszociál. Ebben komoly szerepe van Ernest Hemingwaynek, aki több művében is élteti a spanyol virtust és bikaviadalokat. A hagyomány ma már visszaszorulóban van.

Miért spanyol hagyomány a bikaviadal?

Miért spanyol hagyomány a bikaviadal?

Miért spanyol hagyomány a bikaviadal? Ha Spanyolország, akkor mindenkinek eszébe jut a bikaviadal mint az ország legfőbb jelképe. A hagyománynak ma szigorú koreográfiája van, de nem volt mindig így: a zóna ősi kultuszok és szokások között a kereste a bikaviadalok eredetét.

Spanyolország | A bikaviadal története

Spanyolország | A bikaviadal története

A bikaviadal története Spanyolország legvitatottabb hagyománya. A bikavidal létezését a toro bravo -nak köszönheti, mely a primitív urus (más néven bos) nevezetü bikák leszármazottja. A fajta nem csak ebben az országban volt ismert, de itt találta meg a legmegfelelöbb környezetet és egészen napjainkig honos.

Tuti menü